Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Thursday, November 29, 2012

My Baby Arianna Is 4 Months Old :)

Assalamualaikum and hye all,


Syukur Alhamdulillah my baby girl, Nur Arianna Hawani is 4 months old as per 26 November 2012 and she is healthy, cheeky and behaving so well. Seronoknya perasaan ada anak sendiri tak dapat digambarkan even though I must admit that I am getting stress frequently, especially since I've started working. You see, I have to get up as early as 5 - 5.30 am everyday to pump milk, getting ready, preparing Arianna's stuffs for nursery and in meanwhile, comforting her sebab Arianna ni jenis kalau saya bangun je dari sebelah dia, dia akan terus terjaga and tak mau tido. Dia nak saya sentiasa ada di sebelah dia and end up I can't do anything sebab kena berkepit je. Pastu mulalah stress bila tengok kain tak basuh, tak lipat, tak sidai, rumah tak berkemas, masak, susu tak pam lagi, baju nak pergi kerja tak iron lagi dan 1001 satu benda lagi. Bila jadi camtu mulalah stress, ditambah penat bekerja dan tak cukup tido, I tell you, memang mencabar. Battle camni rasanya semua ibu-ibu pun akan lalui except kalau ada dapat bantuan daripada yang duduk sama dengan family, ada maid etc, itu lainlah, kalau yang memang solely jaga anak sendiri dengan suami je, memang nak adapt tu mula-mula agak mencabar. I know semua ibu-ibu pun melalui benda ni tapi hey, jangan samakan semua orang ok. Setiap orang tak sama but I never regret sebab Arianna adalah anugerah terindah daripada Allah untuk saya dan suami. Sangat-sangat bersyukur dan bahagia.



So far, saya masih fully breastfeed Arianna and I intend to do it so until she grows up to 2 years old, insyaAllah, semoga dipermudahkan Allah. Hari-hari saya berdoa supaya saya dapat menyusukan Arianna sepenuhnya dengan susu ibu, walaupun memang saya battle and berperang habis actually tapi mind and courage memang kena kuat. Saya harap sangat tak tertewas and terus istiqamah, amin ;).



Arianna in her 4 months old yang paling ketara adalah sangat suka senyum dan gelak, lepas tu suka menjerit manja hi hi hi. Dia sangat peramah and mahu dengan semua orang. Kalau bawak office tu, semua orang suka and sayang dia sebab dia suka senyum dan tegur orang, comel sangat. Lepas tu dia pantang nampak kamera, mulalah buat muka and gaya comel, geram je tengok. Sekarang jugak dia suka hisap tangan and jari sendiri, kadang-kadang satu penumbuk tangan tu dia masuk hi hi hi, pastu macam pelik kenapa besar sangat benda masuk mulut ni. Kalau bagi mainan ke apa, dia akan pegang and cengkam kuat-kuat. Kalau tengah menyusu pulak, dia akan pegang baju saya kuat-kuat takut saya letakkan or baringkan dia ke bawah hi hi hi.


So far, Arianna masih belum pandai meniarap lagi and kalau buat tummy time pun, dia marah gila hi hihi, tapi kepala and leher dia dah kuat and tak wobbling around dah. Berat dia dah 6kg camtu and panjang dia memang panjang, macam budak umur 5 months ++. Doctor pun cakap dia ni maybe jenis kurus tinggi kalau based on her physical now la,.  


Doa saya supaya Arianna membesar menjadi seorang anak yang solehah, membanggakan ibu bapa, hamba Allah yang taat, bijak pandai, cerdas dan pandai membawa diri. Mama and abah sayang Arianna sangat-sangat. Muahsss muahsss. 

Monday, November 26, 2012

Opening Rina Salleh Clothing - Cosmoderm + l Will Be There

Assalamualaikum and hye all,



Good news lovelies, this coming 1 December 2012, there will be an opening for Rina Salleh Clothing (RSC) new boutique. Address and time as per picture above. Jom semua serbu ramai-ramai jom ;) And the greater news is Cosmoderm  team will be there too. 

The opening starts at 11 am, so be there early as for 200 early birds will get special goodie bag. Duta Cosmoderm, Elya Shazleen, blogger terkenal Nurul Ain Abd Salam dan saya insyaAllah akan turut serta. Di antara program menarik kolaborasi Cosmodern & RSC:

  1. Beauty Talk - Pukul 2-3 petang di mana saya, Elya & Ain akan berkongsi tips-tips penjagaan kulit & kecantikan serta menjawab pertanyaan anda semua ( 20 peserta forum akan mendapat special gift okie so do join tau )
  2. Photo booth - Untuk customer yang membuat pembelian produk RSC & Cosmoderm bernilai RM50 dan ke atas, anda akan dapat mini facial + makeover and kemudian free photo shoot + polaroid photo 
  3. Manakala untuk pembelian RM150 ke atas pula akan dapat mini facial + makeover and kemudian free photo shoot + polaroid photo  serta Cosmoderm Special Gift (Vitamin E Cleanser)


Jadi, jom ramai-ramai save the date and be there untuk memeriahkan acara. Semua mesti teruja kan? Jangan lupa datang tau <3

Thursday, November 22, 2012

Manual Untuk Ibu Bekerja Yang Menyusukan Anak (Handling EBM)

Assalamualaikum and hye all,


Syukur Alhamdulillah kerana sehingga ke hari ini, Arianna dah almost 4 months and she is still fully breastfeed. My journey is not easy though, too many obstacles and challenges (I would share this one fine day, nak bagi motivasi pada semua ) but betul kata orang, perjalanan menyusukan anak dengan susu ibu ni memang tak mudah tapi indah. Indah dan manis. Saya banyak kali hampir berputus asa tapi saya cekalkan semangat dan minda and Alhamdulillah, kawan-kawan rapat saya semua pun menyusukan anak mereka dengan susu ibu, jadi dari situlah saya mendapat support and motivasi.

Untuk ibu-ibu yang bekerja seperti saya, adalah digalakkan membuat stok sebanyak dan seawal mungkin supaya anda tidak mengalami masalah lack of milk stock macam saya. Tapi saya ada punca kenapa stok tak cukup, inipun saya share later la ye, pahit untuk dikenang -_-. Lagi satu, latih anak minum susu EBM menggunakan botol seawal mungkin supaya nanti if nak hantar anak ke babysitter / nursery, tiada sebarang masalah. Saya latih Arianna since dalam pantang lagi and Alhamdulillah, memang tiada masalah. Lega sangat-sangat. So far dia kat nursery memang menyusu EBM using bottle dengan jayanya.

Entry ni nak bagi panduan untuk how to handle kita punya EBM yang disimpan dalam freezer. Manual Sketch credited to my friend Wan Nihayah Niha. She shares her breastfeeding journey and many tips on raising child too, feel free to terjah her blogSaya memang blur mula-mula but banyakkan membaca and buat research so that we gain more information. Susu ibu ni kena handle carefully and precisely supaya khasiatnya terpelihara.  Gambar yang 1st ni explains macam mana nak handle EBM. Selalunya apa saya buat before hantar malam before hantar Arianna ke nursery is alihkan frozen EBM ke bahagian bawah peti as (chiller) untuk dicairkan. Make sure ambil secukupnya sahaja sebab thawed EBM can only be used within 24 hours after dikeluarkan dari peti ais tu. So, kalau lebih kan membazir. Kemudian esoknya, saya akan tuang susu dalam bottle, masuk dalam cooler bag and jangan lupa letak ice pack/ice gel dan hantar ke nursery. Baby sitter akan panaskan each time Arianna nak feeding. Simple kan? Ada yang tanya kenapa tak hantar yang frozen EBM sahaja and why kena pindahkan ke bahagian bawah peti ais. Actually tak pindahkan pun tak apa but I did that for some reasons. Satunya untuk memudahkan babysitter so that dia tak payah tunggu terlalu lama untuk susu tu cair, kalau tetiba Arianna dah melalak nak susu tapi susu still beku lagi kan menyusahkan baby sitter hihi. Plus, susu yang dipanaskan terlalu lama dalam warmer akan mengurangkan khasiat dia. Ini saya dapat dari pembacaan and perkongsian ilmu dengan ibu-ibu lain yang menyusu lah. 



Ini pulak panduan nak hantar EBM supply to babysitter. Selalunya saya hantar 5 bottle x 4oz setiap hari ke nursery untuk Arianna and memang akan habis selalunya. Apa yang saya buat is Bottle 1 and Bottle 5 saya akan bagi fresh/chilled EBM & yang lain frozen EBM. Reasonnya, Bottle 1 supaya pagi-pagi Arianna starts her day with fresh milk la kan :) and Bottle 5 plak, in case dia tak habis minum, saya still boleh masukkan dalam peti sejuk balik. Kalau Bottle 5 tu adalah frozen EBM, nak tak nak kena abeskan within 24 hours gak sebab once thawed, tak boleh dibekukan semula. Kan rugi tu sebab Arianna once dah jumpa mama dia, memang tak nak bottle dah, nak direct breastfeeding je. 



Yang ini pulak beberapa panduan untuk semua ibu-ibu menyusukan. Sangat berguna ;)


So, setakat ini perkongsian for today ye, hopefully dapat membantu lah. Kalau ada pertanyaan, saya suggest ibu-ibu yang menyusukan anak ni join group Kump. Ibu2 Menyusukan di FB sebab saya sendiri banyak dapat info hasil perkongsian di sana. And, marilah kita teruskan memberi anak kita susu ibu sebab susu ibu adalah yang terbaik. Malah ianya adalah syariat Islam dan telah dinyatakan di dalam Al-Quran:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan” (Surah Al-Baqarah : ayat 233)
Begitu juga dalam ayat lain, Allah SWT telah memberitahu:
“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)

Monday, November 12, 2012

Kulit Sensitif &/or kering? Cosmoderm ada jawapannya. Gentle Series terbaik !!

Assalamualaikum and hye all,


Hallooo, saya baru je pulang dari Kluang, Johor menghadiri Wedding Of The Year, Puan Amoi & Apeq Heaxa hehe. Gambar and cerita pasal itu tunggu ye, insyaAllah ada :) But today nak sambung cerita on produk terbaru Cosmoderm, Gentle Series. Gentle Series ni macam yang saya bagitau before ni, sesuai untuk kulit jenis sensitif dan/atau kering. Untuk yang kurang pasti anda dalam kategori jenis kulit mana or nak dapatkan kepastian, boleh rujuk entry yang ni mengenai Ketahui & Kenali Jenis Kulit Anda.

Other than that, ada 7 tanda bahawa kulit anda adalah jenis yang sensitif seperti dalam gambar di bawah:


Kalau lepas cuci muka rasa muka macam tegang semacam, kulit mudah gatal and merah-merah serta mengalami tanda-tanda seperti yang kat atas tu makanya memang sah abes yang kulit anda memang jenis sensitif. Mine is sensitive too tapi sensitive to product yang ada too many chemical, sebab tu Cosmoderm is the best for me sebab menggunakan ekstrak bahan semulajadi dan tidak mengandungi bahan berbahaya kepada kulit.

Gentle Series bertindak dalam 3 langkah iaitu Sooth (Menenangkan), Protect (Melindungi) dan Lock (Mengekal). Jadi kulit akan beransur pulih dan seterusnya dilindungi. Bukan setakat itu, kulit akan dilindungi dari masalah yang sama untuk berulang kembali. 


Apa ramuan yang ada dalam Gentle Series ni? Dia ada ekstrak aloe vera, sea cucumber (gamat) & chamomile yang membantu mengurangkan kulit merengsa dan menyegarkan kulit. Selain itu, ianya mengandungi vitamin E yang bertindak untuk melindungi kulit, collagen sebagai lapisan perlindungan dan Q10 yang membantu dalam pemulihan struktur kulit. 


Ramai yang tanya macam mana nak beli produk Cosmoderm, okie, dia ada banyak cara sama ada melalui website : www.mycosmoderm.com, FB page, sms or telefon. Selain iu, produk Cosmoderm ada dijual kat Guardian, Apex Pharmacy. Kalau beli online ada diskaun 15% (pembelian secara individu) atau 20% untuk the whole set. Untung kan? Jadi apa lagi, cepat2 dapatkan produk Cosmoderm :)




Wednesday, November 7, 2012

Ketahui & Kenali Jenis Kulit Anda & Produk Cosmoderm yang sesuai

Assalamualaikum and hye all,


Seperti yang dijanjikan, minggu ni saya nak share tips tips pemilihan produk Cosmoderm yang sesuai untuk kulit anda. Last entry saya dah cerita pasal Gentle Series kan? InsyaAllah nanti saya akan cerita lagi on that skincare range but today let's get to know your skin type first and how Cosmoderm can helps you ;)


KULIT NORMAL
* Sebum atau minyak semula jadi pada muka adalah seimbang, 
tidak terlalu berminyak, tidak terlalu kering
* Tekstur kulit kelihatan lembut
* Liang roma kecil
* Kulit jarang mendapat jerawat atau jerawat ada pada waktu-waktu tertentu seperti pada waktu period atau stress
 PRODUK YG DISARANKAN: Vitamin E Series

KULIT KERING
* Kelenjar minyak kurang aktif, jadi kurangnya penghasilan sebum
* Tekstur kulit kasar, kadang-kadang mengelupas
* Liang roma kecil atau kadang-kadang tidak kelihatan, kusam tidak berseri.
PRODUK YG DISARANKAN: Gentle Series

KULIT BERMINYAK
* Kelenjar minyak sangat aktif, terlalu banyak penghasilan sebum
* Muka kelihatan berkilat dan melekit
* Liang roma besar, jelas kelihatan
* Mudah dijangkiti jerawat kerana liang roma mudah tersumbat dan menyebabkan radang.
PRODUK YG DISARANKAN: Tea Tree Oil Series

KULIT KOMBINASI
* Gabungan ketiga-tiga jenis kulit di atas iaitu kulit biasa, kering dan berminyak
* Secara amnya, bahagian dahi dan hidung (zon-T) berminyak dan kering di bahagian pipi dan dagu
* Liang roma di zon-T kebiasaannya besar dan memudahkan jangkitan jerawat.
PRODUK YG DISARANKAN: Tea Tree Oil Cleanser, Vitamin E Toner, Vitamin E Cream 1000iu, Tea Tree Oil Anti Blemish Gel

KULIT SENSITIF
* Mudah merengsa jika salah memilih produk
* Mudah kemerahan dalam cuaca panas terik matahari.
PRODUK YG DISARANKAN: Gentle Series


So dah tau jenis kulit anda? Now, dah lebih clear kan skincare range mana yang lebih sesuai ;) Macam saya, kulit saya adalah jenis berminyak and sensitif. So saya menggunakan both skin care range dari Tea Tree Oil & Gentle Series while for facial scrub guna from Vitamin E. So far it works wonder ;) If anyone of you have any questions or nak share anything just hit me with the comments, email or any medium of cmmunications okay ;) ready to serve you to get a better and flawless skin <3

Both of us a proud users of Cosmoderm. yes, untuk baby pun ada tau, nanti saya share apa produk Cosmoderm yang sesuai untuk baby ye ;)  


Tuesday, November 6, 2012

Breastpump : Medela Swing

Assalamualaikum and hye all,


So what makes me blogging about breast pump today? To be honest, I was called to blog on this after reading one of my friend's tweet regarding whether to buy the breast pump before or after deliver the baby. Well, this entry may be biased as it is based on my preferences, situation, circumstances, budget wise and many factors that I took in as consideration before buying the breast pump. So, please do not solely based on my entry and do your own research ya ;)

Based on the pictures above, obviously I settled for Medela Swing. Bought at Baby Cottage during sale which of course cheaper than the normal price. Normal price rasanya dalam RM699 if I'm not mistaken. Main reason beside the price wise is due to its portability and trusted brand. Portability in a way that Medela Swing can operates both on AC adapter and 4 AA batteries. So I can pump anytime including while in the car since Arianna is buckled comfortably in her car seat. Other than that, Medela Swing is pretty easy to assemble and disassemble so it is really useful since I'm a working mother who pumps constantly every day without failed during office hours.
  
My only reservation is that it's not that quiet and I worry if it cause discomfort to my roommate (work place). However, since she is also a mother of one, she understands well and it cause no problem.  If you have more budget, then go with Medela Freestyle as Swing offers single pump and thus, takes time to express milk.

Back to the question whether to buy the breast pump before or after deliver ->  My advice is if you really determined to fully breastfeed your child, then you should buy if before and start pumping your milk as early as during confinement. Believe me, you really need to start early for the breast milk stock when you start working later. Problem like, what if there is no milk flow and etc, to me, kalau kita betul nekad nak menyusukan anak kita, kita doa pada Allah and insyaAllah, Allah Maha Pemurah and Maha Pendengar, mesti akan ada susu tu. To me, milk supply ni ada kaitan dengan psikologi, if kita set our mind to breast feed, then dia akan stimulate to produce milk and of course kena ada usaha like supply and demand (yang ni boleh baca kat banyak laman web penyusuan susu ibu on konsep supply demand), makan kurma and makanan yang boleh menambahkan jumlah susu, berurut, do power pumping and many more.

In initial stage, I struggled nak breastfeed my daughter, Arianna. Masa tu yerla, I didn't master the breastfeeding position and Arianna also was learning to latch, senang cerita both of us sedang mencari kesesuaian. But, itu adalah fitrah kan dan menyusukan anak ni memang mengikut syariat Islam, so definitely semuanya dipermudahkan, insyaAllah. Yakin and berdoa banyak-banyak.

Kemudian, I start to pump my milk stock a little late and my milk supply was low at that time, the most I could get after 30 minutes of pumping (both sides) was only around 3-4 oz. I regretted that i started late and thus, I encouraged soon to be breastfeed mummy to start early so that you won't have lack of milk stock like me.

Itu sedikit sebanyak my sharing, nanti next entry I share apa yang breastfeeding mommies should have, especially working mum. I mean barang yang kita perlu ada, cara nak simpan, nk thaw susu and all. I was blur gak dulu but luckily I have strong networking of friends yang semuanya pun breast feed their child, so Alhamdulillah. I get many knowledge and  information from them. I think I should share and please, please, please, banyakkan membaca so you have the knowledge, alah apa susah, Google saja hehe ;)

Daaa~~



Thursday, November 1, 2012

Cosmoderm Gentle Series

Assalamualaikum and hye all,

 
  

Saya nak tanya siapa ada masalah kulit sensitif macam saya? Yang kalau silap pakai produk habisla muka tskk -_- or yang tak boleh pakai produk that contains too many chemical? Kalau ada yang ada masalah macam tu makanya sekarang kita semua patut berasa gembira hoorayy hoooray tepuk tangan sebab Cosmoderm sudah produce skin care yang paling sesuai iaitu, Gentle Series.


Gentle Series ni paling sesuai untuk yang mempunyai kulit kering dan sensitif. Kalau selalu rasa pedih after cleanse your face or rasa kulit kasar even though dah pakai moisturiser then I would highly recommend to use Gentle Series by Cosmoderm ni. Sebab ianya memang dirumus khas untuk mengatasi masalah kulit kasar, kering dan seumpamanya.

Complete set Gentle Series adalah
Q10 Gentle Milky Foam Cleanser
Q10 Gentle Toning Lotion
Q10 Gentle Day Moisturiser
Q10 Gentle Night Revival Cream

Untuk impak maksima, pakai complete set mengikut turutan dari cleanser, toning lotion and day moistuiser untuk siang mamakala night revival cream sebelah malam. InsyaAllah kulit bertambah halus, licin dan berseri. Gentle Series juga diperkaya dengan Q10 dan kolagen yang membantu dalam menganjalkan kulit, senang  cerita, awet muda gitu hehehe.


Maklumat lanjut produk Gentle Series Cosmoderm boleh klik link bawah ni ye :)












Nak dapat diskaun? Kalau nak layari laman Cosmoderm di www.mycosmoderm.com dan dapatkan 15% untuk pembelian siri gentle secara individu dan 20% untuk satu set lengkap atau dapatkan produk Gentle di mana mana Vitacare Farmasi dan Nasra Farmasi.

Untuk yang bertanya kat mana boleh beli produk Cosmoderm, ini jawapannya :)
 

Selamat mencuba :


My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...