Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Wednesday, November 7, 2012

Ketahui & Kenali Jenis Kulit Anda & Produk Cosmoderm yang sesuai

Assalamualaikum and hye all,


Seperti yang dijanjikan, minggu ni saya nak share tips tips pemilihan produk Cosmoderm yang sesuai untuk kulit anda. Last entry saya dah cerita pasal Gentle Series kan? InsyaAllah nanti saya akan cerita lagi on that skincare range but today let's get to know your skin type first and how Cosmoderm can helps you ;)


KULIT NORMAL
* Sebum atau minyak semula jadi pada muka adalah seimbang, 
tidak terlalu berminyak, tidak terlalu kering
* Tekstur kulit kelihatan lembut
* Liang roma kecil
* Kulit jarang mendapat jerawat atau jerawat ada pada waktu-waktu tertentu seperti pada waktu period atau stress
 PRODUK YG DISARANKAN: Vitamin E Series

KULIT KERING
* Kelenjar minyak kurang aktif, jadi kurangnya penghasilan sebum
* Tekstur kulit kasar, kadang-kadang mengelupas
* Liang roma kecil atau kadang-kadang tidak kelihatan, kusam tidak berseri.
PRODUK YG DISARANKAN: Gentle Series

KULIT BERMINYAK
* Kelenjar minyak sangat aktif, terlalu banyak penghasilan sebum
* Muka kelihatan berkilat dan melekit
* Liang roma besar, jelas kelihatan
* Mudah dijangkiti jerawat kerana liang roma mudah tersumbat dan menyebabkan radang.
PRODUK YG DISARANKAN: Tea Tree Oil Series

KULIT KOMBINASI
* Gabungan ketiga-tiga jenis kulit di atas iaitu kulit biasa, kering dan berminyak
* Secara amnya, bahagian dahi dan hidung (zon-T) berminyak dan kering di bahagian pipi dan dagu
* Liang roma di zon-T kebiasaannya besar dan memudahkan jangkitan jerawat.
PRODUK YG DISARANKAN: Tea Tree Oil Cleanser, Vitamin E Toner, Vitamin E Cream 1000iu, Tea Tree Oil Anti Blemish Gel

KULIT SENSITIF
* Mudah merengsa jika salah memilih produk
* Mudah kemerahan dalam cuaca panas terik matahari.
PRODUK YG DISARANKAN: Gentle Series


So dah tau jenis kulit anda? Now, dah lebih clear kan skincare range mana yang lebih sesuai ;) Macam saya, kulit saya adalah jenis berminyak and sensitif. So saya menggunakan both skin care range dari Tea Tree Oil & Gentle Series while for facial scrub guna from Vitamin E. So far it works wonder ;) If anyone of you have any questions or nak share anything just hit me with the comments, email or any medium of cmmunications okay ;) ready to serve you to get a better and flawless skin <3

Both of us a proud users of Cosmoderm. yes, untuk baby pun ada tau, nanti saya share apa produk Cosmoderm yang sesuai untuk baby ye ;)  


37 comments:

SURIA AMANDA said...

klau la dpt kulit ni jadi selembut kulit bayi kan...psst...cantik gambar..akak follow sini ye dik..

Cherrie Pie Sweety said...

suria: tq kak sudi follow ;)
yerp yerp, trylah guna cosmoderm hehehe ;)

Anonymous said...

nak tgk muka akak yg original WITHOUT edit..baru tau berkesan atau x produk tu :-)

Anonymous said...

Salam akak kulit yg berjeragat sesuai pkai set yg mane?huhu

Cherrie Pie Sweety said...

klu berjeragat sesuai pki vit e

Anonymous said...

sy rasa kulit sy adalh kombinasi.sy gune product yg tlh d sarnkn dlm 2 week.tp mkin byk jerwt yg mncul..adakh sy ptut btukr trus kpd tea tree oil series je...

Cherrie Pie Sweety said...

anon: pengalaman saya, mmg akan ada jerawat tumbuhd alam seminggu dua di awal penggunaan tapi if semakin banyak n serius, better pakai yg set tea tree ;)

Anonymous said...

nak tanya, untuk kulit muka yang ada kesan parut jerawat dan masih kerap keluar jerawat (yg bukan jerawat batu..) sesuai pakai set mana? kulit sy tidak terlalu kering tidak juga terlalu berminyak.. maybe combination.. tp jerawat kerap keluar... maybe kulit sy jenis berminyak di dalm.. luar kering.. mujur keja dlm aircond, tak ketara sangat kering @ minyak kat muka.. just nampak biasa aja...

Cherrie Pie Sweety said...

anon: kalau amsih kerap keluar jerawat, saya cdgkan amek set tea tree oil tu dahulu> bila jerawat dah makin ebrkurangan, boleh mulakan dengans et vit e pula utk tujuan memudarkan parut ;)

Anonymous said...

kak, klu muka sy ni ade liang roma, pastu whitehead, blackhead patot gune yg mane ek? berminyak pn de jgk lepas tu? dah byk dah cube produk tp x penah jd..help~tq..

Cherrie Pie Sweety said...

anon: akak suggest pakai set tea tree + skrub vit e. InsyaAllah ok dgn penggunaan berterusan ;)

Anonymous said...

yg ni ke set tee tree tu?? http://www.mycosmoderm.com/ECMProductListing.aspx?intGroupID=1073


scrub vit e x jmpe plak..

Anonymous said...

yg ni ke set tee tree tu?? http://www.mycosmoderm.com/ECMProductListing.aspx?intGroupID=1073


scrub vit e x jmpe plak..

Cherrie Pie Sweety said...

yerp. skrub vit e tgk under vit e punya range product

Anonymous said...

salam..
saya nak tanya kulit saya jenis berminyak liang pori di pipi saya terbuka dan selepas saya mencuci muka kulit muka saya kemerahan dan gatal-gatal.. so produk apa yang sesuai untuk saya sebab saya nak kecilkan liang roma saya dan mengatasi masalah kulit kemerahan dan gatal-gatal

Cherrie Pie Sweety said...

ws, kalau jenis berminyak, boleh try set tea tree dulu tapi if kulit jenis sensitif, boleh try gentle series tu dear ;)

Anonymous said...

Cntik sgt kulit..mahal x produk ni

Cherrie Pie Sweety said...

anon: tak mahal. boleh feref www.mycosmoderm.com utk semakan

siti shahirah alimin said...

salam, sis nak tnya
muka sya ni ok, tapi berminyak sikit laa, pastu byk whitehead dgn hidung,,produk apa yg ok ea kak?

Cherrie Pie Sweety said...

siti shahirah: ws hehehe kalau whitehead & berminyak sesuai pakai tea tree ;)

Murni Ramly said...

kulit muka sy jnis yg berminyak dan ade parut jerawat.... jerawat muncul bile time period o stress...produk pe yg sesuai ye?


zarina said...

Kulit muka saya nie sensitif. Produk yg sesuai? Dimana nk dptkn produk ini

Nadya Diya said...

Saya da guna produk Cosmoderm dalam 2 minggu..kesan awal kulit muka saya semakin kering..dibahagian sekitar hidung, tepi bibir dan dagu..rasa gatal..saya pakai Vitamin E Series..atau saya kena tukar ke Gentle? Atau teruskan dulu..kulit muka saya sebelum ni normal je..tolong..

Nadya Diya said...

Saya da guna produk Cosmoderm Vitamin E Series dalam 2 minggu..kesan awal, kulit muka saya semakin kering lagi2 disekitar hidung, tepi bibir dan dagu..dan terasa gatal..kulit muka saya normal sebelum ni..adakah memang kesan awal akan terasa begini dan saya perlu teruskan ke atau tukar ke Gentle? Tolong..

Aqhiedah Sabri said...

akak, saye takpasti dengan jenis kulit saye. saye ade jerawat. liang roma plak tak terlalu besar, tak terlalu kecil. pastu kulit saye kekadang berminyak tapik tak keterlaluan. akak boleh tolong tk saye? kulit saye jenis kulit ape ye?:'3

missRedRose said...

Mcm menarik je :)
dkat mne bley dpt kan produk ni? akak ad jual ke?

Cherrie Pie Sweety said...

murni ramly: if berjerawat, sesuai pakais et tea tree dear ;0

zarina: utk kulit sensitif, kita ada set gentle series. boleh dapatkan online di www.cosmoderm.com.my. untuk farmasi yang ada jual produk cosmoderm pun boleh tebgok di laman web

nadya: berkemungkinan besar kulit awak jenis sensitif, boleh teruskan dulus et vit e tp if kesan masih berterusan, mungkin kena tukar ke set gentle. apa2 boleh pm page fb cosmoderm untuk penjelasan lanjut ye :)

aqhiedah: berkemungkinan amsih di dalam aktegori berminyak and acne prone. akak cdgkan guna set tea tree dulu :) once kulit dh oks emua, boleh tukar ke vit e

missredrose: saya tak jual. boleh dapatkan di www.cosmoderm.com.my atau boleh tengok list farmasi yang ada jual produk cosmoderm di lamanw eb tu juga :)

fatimah said...

Teringin nak cuba..kulit sy jnis bminyak..white head..yg paling bnyk pigment...apa yg bgus utk kulit sy...

Cherrie Pie Sweety said...

fatimah: untuk kulit berminyak. saya suggest guna set tea tree and untuk white head boleh pakai vit e magic exfoliating gel/ vit e facial scrub :)

Anonymous said...

salam..akak kalau nak hilangkan kesan parut..krim yg mne seuai erk??

Cherrie Pie Sweety said...

anon: ws, tgk jenis kulit juga. tapi in general, set vit e :) cuma kalau muka jenis berminyak dinasihatkan pakai set eta tree. dalam tea tree pun ada kandungan vit e yg boleh membantu utk memudarkan kesan parut

Nur Azlina said...

Salam..kulit sy kering.. n nk gne set gentle. Tp ktne erk bole dgn kadar segera?

Nur Azlina said...

Salam..kulit sy kering dn mgelupas. Sy nk bli product gentle series tp kt mne bole syg in urgently? Xtahan gtal.. mhon bantu.

Nur Azlina said...

Salam..kulit sy kering.. n nk gne set gentle. Tp ktne erk bole dgn kadar segera?

Cherrie Pie Sweety said...

nur azlina: boleh dptkan di www.cosmoderm.com.my ;0

Nur Fajariah said...

kulit saya:

-liang roma kecik
-jerawat senang tumbuh,lama lama biar jadi parut
-kalau salah makan,mesti akan gtl2,so result,merah merah.yang teruknya,berparut
-tak berminyak sangat,kecuali kat dahi and hidung
-kalau pakai make up,tak sampai sejam,nampak berminyak


so,akak rasa set mana ye sesuai?sya pulak jenis takut nak try produk lain lain jenis takut effect teruk kat muka =.=

Siti Aisyah said...

Assalamualaikum akak.kulit sy xkering sgt n xbrminyk sgt.tp liang roma di area bwh mta sy klihatan.dlu kulit sy jrang ada jrawat.tp skrg jrawat slalu naik dkt pipi belah knan shj n jrawat kcik2 naik kat dahi.pd pndpt akak sy ssuai guna set yg mana?

My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...