Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Monday, November 14, 2011

Resipi : Sambal Kicap Pedas

Assalamualaikum and hye all,

Source from here

Ini resipi paling senang & kacang dalam dunia, tutp mata pun boleh buat hehe, 5 minit pun tak sampai. Sebenarnya ini my BFF merangkap ex-housemate yang ajar. Dulu kitorang selalu buat makan-makan kat rumah masa duduk kat Equine Park, tapi tak semua tahan pedas. Disebabkan saya ni memang hantu benda pedas-pedas, siap tak boleh telan makanan lagi kalau tak pedas, makanya sambal kicap pedas ni selalu jadi penyelamat heheh.Tapi ini bukan sambal yang untuk cicah makan dengan buah tu ye sebab tak menggunakan belacan. Ini lebih sesuai kalau nak makan dengan nasi, soto, sup, pisang goreng or yang seumpamanya. 

So, bahan-bahannya:

2 ulas bawang putih
15 biji cili padi (ini konpem pedas, sila kurang atau lebihkan mengikut selera ye)
2 biji limau nipis
Kicap ( cadangan guna kicap manis cap kipas udang)
2-3 sudu gula (sesetengah orang guna gula melaka)

Cara :

  • Blend gula, cili dan bawang putih 
  • Masukkan dalam mangkuk, tambah kicap secukup rasa dan gaulkan (make sure tak terlalu banyak kicap supaya sambal tak terlalu cair)
  • Perah limau nipis, masuk dalam freezer and siap sedia untuk dijadikan pencicah hehehe

Kalau nak buat cicah dengan ikan bakar or yang seumpamanya, boleh tambah hirisan baang merah dan dilenyek-lenyekkan guna sudu supaya rasa dia sebati bercampur.

Tips: untuk rasa lebih umphh, tambah sedikit, sedikit je tau ajinomoto. Tapi tak digalakkan untuk orang yang ada migraine macam saya huhuh


Simple sangat-sangat kan? Tapi memberi impak yang sangat besar okie kepada rasa makanan hehe, selamat mencuba :)


4 comments:

Nurulhuda|Adlie said...

thank you for this! but 1 question how do we blend since ingredients tu dry? letak air sikit ke letak kicap haha?

anyway sometimes the easiest things la yang kita perlu sangat resepi, padahal... haha tq again! will def stock up this sebab i pun jenis makan pedas gila, husband pulak moderate, kadang2 sampai gaduh and he ended up having ice cube in his mouth sebab terlalu pedas. normally i takde letak bawang putih tu, so tulah rahsianya.

Cherrie Pie Sweety said...

nurulhuda: hehe letak air sikit masa blend tu tp sikit je sebab xnak dia jadi cair, seeloknya pekat supaya masa dh campur kicap nanti, dia likat and sebati ;)

hehehe samalah yang, hubby kita mmg tak makan pedas, bila masak, kita plak yang hilang selera sebab xpedas so this is among the best solution heheheh.. selamat mencuba ;0

Anonymous said...

Dear..smla kt pun x brp nk selera klu mkn xde rs pedas..
smbal kicap pedas nie mmg best espc klu mkn ngn sup or cicah tauhu goreng & pisang goreng kan..perghhhhh.mmg sedapla..
p/s:tb2 plak terliur..he2..
~azie~

Cherrie Pie Sweety said...

azie: hehehe kan kan? kalau xpedas memang xselera hehehehe.. kita memang sentiasa ada je ni dalam freezer.. sedapppp ;)

My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...