Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Monday, September 6, 2010

Review: Body Shop Tea Tree Skin Care

Salam and hye all,

Today, I'm going to review on Tea Tree Skin Care product range from The Body Shop. Just so you know, for the past 2-3 months, I was having the worst skin condition ever hu hu, thanks to my overload job scope that made me skip many of my beauty regimes. Yang pasti bila stress, tumbuh sebiji.. pergh... kalo satu hari banyak kali stress, you imagine yourself la. Even many of my friends tegur how come so sudden my face macam jadi tempat pembiakan jerawat yang berjaya ni hu hu hu. I have tried so many skincare products, nevertheless, none does miracle to my skin. A friend suggested me to try Body Shop Tea Tree Skin Care range and alhamdulillah, my skin is getting better. I mean, be realistic, how come tiba-tiba all the blemishes and parut to vanish out of sudden kan. It surely takes some time to heal but the result is something you can measure. Yang penting kene follow the beauty regimes and step dia. I'll try my best to review all the products that I've been using :). Yang I tak guna tu I tak masuk ke sinila yer.. sebab tak nakla orang kata menipu plak huhuhu..

Step 1: Cleansing Wipes - Remove Excess Oil, Dirts, Make Up or any impurities
This is an important step. If you are the one who wears make up regularly, make sure you use make up remover or in this case, cleansing wipes to remove all the make up or any impurities. Kira macam ni basic step before cuci muka sebab kadang-kadang our facial foam/cleanser pun can't really "cleanse" all the impurities. Sebab tu it is very very important untuk guna make up removes/cleansing wipes nie. Harga RM22 for 25 sheets.

Step 2: Clearing facial wash
Untuk Tea Tree punya range, there are two types of cleanser. The one that I'm using is Skin Clearing Facial wash. It is actually a gel-based facial wash. I jenis suka yang ada buih-buih so I use this one instead of Clearing Foaming Cleanser that has the same function tapi dia kurang buih sket. Ikut preferences masing-masing. Yang penting my skin doesn't feel tight after use it, indicates a good sign :). Harga RM39 for 250 ml.

Step 3: Blackhead Exfoliating Wash
Hands down ! This is to me, the star product of this range (left picture). Initially, I bought the starter kit (right picture) but dalam starter kit tu there is no this Blackhead Exfoliating Wash. The result was so-so at that time but the moment I add on this one, memang jerawat jadi kering and stopped. Kulit pon jadi lebih lembut sebab memang dia exfoliate all the trapped dirts and dead cells tu. Memang berbaloi sangatla. I guna selang sehari or if guna make up everyday, then I would suggest guna sebelah petang/malam. Harga RM39 for 100 ml.

Step 4: Clearing Toner
Macam biasa, the next step after cleanse is tone, hence, damp your cotton pad with this toner and apply it gently upwards so that your skin won't be sagging. I suka texture dia sebab dia cam lembut jer bila wipe on kat my skin. Harga RM39 for 250ml.

Step 5: Essential Oil
Selalunya after tone, kita terus apply moisturizer/lotion kan? But, for this range, it is highly advisable to apply the essential oil. It comes in two types, oil-based (left picture) or gel (right picture). The gel one comes with brush applicator (macam lip gloss punya applicator). I prefer guna yang oil-based sebab rasanya macam lebih effective in a way. To avoid messiness, letak a few drops of essential oil kat your palm and then picit the lotion and mix up well. Then, baru apply kat your face. Alternatively, boleh apply the oil first, after dah agak kering then baru apply the lotion afterwards. Untuk yang gel tu I selalu guna bila travel or untuk touch up since dia handy and easy to apply. Some people may dislike the smell of tea tree but I have no problem with it. Untuk essential oil, harga RM28 for 10 ml and untuk yang gel RM29 for 2.5 ml. 

Step 6: Clearing Lotion 
After guna the essential oil, then barulah you use the Clearing Lotion for day (left picture) and Blemish Fade Night Lotion (for night). Yang paling best about both lotion is dia buat your skin less oily and appears matte, less shine. Bila I apply make up afterwards pun, make up stays longer since muka dah tak berminyak. Yang Night Lotion tu plak memang the bestla sebab bangun pagi muka tak berminyak or melekit-lekit, rasa segar jer. Harga RM39 for 50 ml untuk Clearing Lotion and RM48 for 30ml for Night Lotion.

So far, itu jerla produk dari Tea Tree range yang I guna and Alhamdulillah, memang nampakla kesan yang memuaskan hati. Berbaloila rasanya. Coming soon I nak add on concealer and mask pulak. Barulah the set is complete and acts more effective, I believe. I buat review ni bukan tajaan sesiapa and gain nothing pun, I just nak share the effectiveness sebab rasanya benda yang bagus patut dikongsi. Lagi-lagi pada yang ada problem macam I, so boleh cuba this product to combat your problem... :)

Tq all..daaa~~






27 comments:

nihadriz said...

yang, i dah penah pakai ni 9 tahun lepas. did not work on me sebab my skin is sensitive. for those yang sensitive skin, better not pakai yg ni, especially the area near your nose tu kan. nnt jadi kering n hitam.

better pakai aloe vera for sensitive skin by bodyshop tu. ok jugak. :)

but now i'm using clinique. (price range lebih kurang je dengan bodyshop)

Cherrie Pie Sweety said...

Niha: hehee.. i plak dah try clinique last 2-3 months.. and did not work at all, malah jerawat makin bertambah-tambah lagi adala... hehehehe

maybe reaction to skin to berbeza2 ikut orang kot, my skin pun jenis sensitif gak tapi alhamdulillah pakai yang tea tree punya range ni so far so food, jerawat semua kering and parut makin hilang hehehe.. paling best blackhead ilang skali hik hik

itula, i tanya org kat body shop tu, dia kata after dah okie, then better tukar ke aloe vera / vitamin E punya range plak (ke sama sebenarnya) sebab itu akan maintain the skin sebab tea tree ni tends tu dry our skin, so utk mula2 ni pakai tea tree dulu then after a while bila dah okie, bru pakai vit E/aloe vera plak hehehe

nihadriz said...

clinique tu kan, jgn pakai campur2 dgn products lain. i dah kena. pakai dengan bio oil, jadi naik jerawat besar2. skrg ni stop pakai bio oil kat muka sbb tak sesuai.

aloe vera tu range dia bottles kaler light green. vitamin E tu bottles dia kaler pink. :) so lain2 la tu maknanya...

takpela yang, asalkan muka u ok. i jerawat dulu lg teruk tau. hitam2 semua. skrg ni bila org jumpa tengok mcm tak caye pulak dah hilang semua2 tu (tp ada 2 parut baru disebabkan bio oil huhuu)

Cherrie Pie Sweety said...

oo pakai bio oil jadi parut eh, bukan supposedly ilangkan parut ke.. dulu fara pakai bio oil rasanya and it works well on her..tataula..sebabnya yang, i tak suka sgt yg jenis oily cam bio-oil tu,rs melekit2 heheheeh

itula, muka i kan sgt teruk..
dah try macam2.. alhamdulillah yg tea tree ni jugak elok..syukurla :)

nihadriz said...

muka u takdela teruk sgt punnn... i dulu lagi comot tau. sampai taktau dah muka i tu sebenarnya mmg dilahirkan berjerawat ke apa. hahahaha... skrg i tengah nak kecikkan pores. taktaula works a wonder or not :P

Cherrie Pie Sweety said...

hehehe tak teruk ker..
huhuhu teruk sebenarnya tp maybe sebab dia kecik2.. parut tu yg leceh.. geram btul.. lagi2 jerawat tu kan asyik tumbuh kat tempat ygs ama jer hehe..dah elok tumbuh balik..hahaha..
pores ker yang.. clinique ada range yg pore minimiser tu kan..u guna yg tu ke yang

nihadriz said...

bio oil jadi parut bukannya apa, sebab nnt sebum glands terlalu active n hasilnya mencanak2la naik jerawat. yep, i pakai pore minimiser skrg. mahal tau. botol kecil je seratus lebeyyyyy...T__T

Cherrie Pie Sweety said...

tau xper.. hehe dahla muka sedia oily kot.. tambah pakai bio oil terus trapped the pores hehehehe..
itula.. rsnya yg range tu mahal sket.. before this, try clinique yg anti blemish tu hehehehe.. tp tiada kesan.. nnt kalo menjadi bgtau hehee..tp rsnya for teh emantime stick body shopla..hehe tgu elok btul muka heheheh

Anne Boleyn said...

hye..tolong nasihatkan jiran saya camne nak train kucing die berak kat toilet leyyy? hehe :p

Cherrie Pie Sweety said...

anne: ha ha..apakah kaitan heheheh

Eva Mendes said...

Salam, kulit muka saya pun problem dah 3 bulan. sy tak pernah ada masalah jerawat kronik sejak masa zaman remaja dulu sampai la 3 bulan sebelum ni..pelik jugak dah tua2 ni tiba2 dapat jerawat :P
mula2 ingatkan foundation baru yg sy cuba tu yg bg masalah..tp dah tukar foundation lain pun problem juga.. Akhurnya sy tau yg masalah sy ialah stress at work. I've tried many things, from neutrogena to SKII but to no avail.
Yesterday I went to Body Shop and terus tergerak nak beli tea tree set sbb sy ada baca review somewhere yg tea tree bagus utk hilangkan jerawat. sy purchase the set, excluding the make-up remover(sbb dah ada yg lain), the mask and the concealer. Sy betul2 harap produk ni berkesan. Kalau tak jugak, sy tak tau la nak cari produk apa lagi.
Ha, perrrrsoalan yg sy nak tanya ialah...berapa lama u pakai produk ni baru u nampak kesan? takde before and after pictures ke? klu boleh, share la pengalaman sepanjang pakai produk ni...thanks!

Cherrie Pie Sweety said...

eva: in that case you and me have the common cause .. i pon jadi jerawat sebab stress dengan kerja sebab b4 ni mmg xder jerawat langsung pun..

as for this tea tree, you have to use it religiously and never skip guna cleanser, tonet, essential oil & moisturizer dia tu (day & nite). For me, less than 3 weeks dah ada kesan positif, jerawat ^ kurang & kecut, bintik hitam kat hidung pon makin kurang. Alhamdulillah :0
cumanya yang i tengok, if u pakai mekap, memang kene bersihkan dengan makeup remover b4 cleanse .. tu je.. insyaAllah sesuai.. sebab dia organic & less chemical kan.. nanti sharela you experibece guna tea tree nie :)

Eva Mendes said...

Hmm..ok lah tu 3 weeks dah nampak result. tp i tak pakai night lotion...i pakai day lotion tu jugak waktu malam..ok ke?

Cherrie Pie Sweety said...

Eva: I think better beli yg night lotion tu sekali sebab if i'm not mistaken yang night lotion tu yang fungsi dia memudarkan parut & pores.. and eventually kulit lebih cantik :)

Yatt NotY said...

betol ke body shop ni berkesan??muka i memng teruk ngan jerwt sejak dulu lg..but after i guna produk body shop nie..jerwt i mkin teruk..dah nk masok 3 bulan pon still xde perubahan..cmmane ek??huhu

Cherrie Pie Sweety said...

yatt: maybe kesan dia berbeza untuk setiap orang. untuk saya, so far mmg terbukti keberkesanannya and takder problem ;)

Yatt NotY said...

hmmm..yela kot..i think i patot stop kot guna body shop nie..dah 3 bulan xde perubhn cm melampau je kan..huhu..memng berkesanla utk u..bile tgk u pon cntik je..heheh

Yatt NotY said...
This comment has been removed by the author.
Cherrie Pie Sweety said...

yatt: kalau xder kesan and ur skin is getting worse better stop and try guna produk lain instead ;) reaction our skin towards each skin care range ni beza2, kene try baru tau mana yg sesuai untuk kulit kita :)

Yatt NotY said...

i think so..anyway u ade suggestion x untuk i try product pe???=)i cm dah putus ase tgk muka i cm hape.

Cherrie Pie Sweety said...

yatt: maybe u boleh baca i punay entry yg lain, boleh try oat & tomato, semua i dah buat entry under label skin care :)

Yatt NotY said...

ok cherrie..tq for ur share..:)

Cherrie Pie Sweety said...

yat: u r welcome dear

hayati said...

hi salam....saye pon bru gune body shop but gune yg vit e...mule2 gune okey tpi ade bintik2 halus pade muke...so means die xsesuai la ea untk saye?...;)

Cherrie Pie Sweety said...

hayati: hye ;) xsure la dear, kita xpernah pki yg set vit e tu, pki yg tea tree ni je :)

Iqlima Azmi said...

Saya pun ada masalah jerawat. 8 bulan try macam-macam nak bagi hilang. Last sekali now guna sebamed clearskin, makin better. Tapi, tempat jerawat jadi bintik hitam +jerawat still naik turun di dahi. Bintik hitam bila da hilang, muka jadi berlubang. Now tgh makan vita-C Shaklee gak. Teringin nak try Body Shop Tea Tree. Apa pendapat sis? Muka saya berminyak + kusam juga ckit.

Puteri Farhah said...

For sensitive skin, you may use the aloe products. Thats specifically for the sensitive type :) the tea tree is quite strong.

My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...