Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Thursday, April 17, 2014

Preloved Poplook Blouse

Assalamualaikum,

I have two of my Poplook blouse to let go. Reason: Most of them a bit baggy on me and impulse purchase. I guarantee that all of them are like brand new as I hand wash all my clothes and take care of them properly.

Postage is free and price & measurement (in centimeters) indicated at individual picture.

Interested please email : nurdaliladiana@gmail.com or if anyone is on my FB/IG/whatsapp contact, u can reach me through any medium ;)


1. Angie Peplum Blouse

Worn Once Only
Size M - Bust 44, Shoulder 35, Armhole 22, Length of Sleeves 54, Waist 37
Harga Beli: RM59
Harga Let Go: RM39


2. Braylee Blouse



NEVER WORN
Size S - Bust 45, Shoulder 35, Armhole 22, Length of Sleeves 59, Hips 54
Harga Beli: RM79
Harga Let Go: RM59


3. Tanisha Blouse

Worn Once
Size S - Bust 42, Shoulder 35, Armhole 20, Length of Sleeves 55, Hips 47
Harga Beli: RM64
Harga Let Go: RM40

4. Stephanie Blouse


Worn Twice
Size M - Bust 43, Shoulder 38, Armhole 19, Waist 34
Fit UK Size 8-10
Harga Beli: RM62
Harga Let Go: RM30


Setakat ini itu sahajalah, kalau ada yang berkenan bagitau la ye ;)

Tuesday, February 25, 2014

Pengalaman Mengerjakan Umrah + Tips Jika Bawa Anak (Baby) Part 1 - Madinah Al Munawwarah

Assalamaualaikum and hye all,

* Gambar banyak sangat so saya hanya upload selected gambar sajalah ye. Itupun rasa masih banyak hu hu hu -_-. Sekadar memberi panduan dan berkongsi kisah yang manis ini untuk semua. Entry ini pun agak panjang sebab ada panduan & tips2 sikit heheh :)


Alhamdulillah kami sekeluarga (saya, suami dan Arianna) dah selamat pulang dan sampai ke tanah air bumi Malaysia pada 16 Februari, Sabtu dalam pukul 5 petang. Kami pergi menunaikan ibadah umrah dan ziarah di kota Makkah al - Mukarramah & Madinah al-Munawwarah selama hampir dua minggu bermula 5 - 16 Februari 2014. Actually ini merupakan kali kedua saya pergi mengerjakan umrah. Kali pertama saya pergi adalah ketika sedang mengandungkan Arianna lebih kurang 4 bulan. boleh baca kisah umrah yang pertama di sini dan kemudian kisah Makcik Turki di Tanah Arab yang mesti menyentuh hati :)

Subuh pertama di Masjid Nabawi, Madinah Al Munawwarah

Flight kami bertolak pada pukul 6.55 petang, 5 Februari 2014 (Rabu) dan perjalanan mengambil masa hampir 8 jam menaiki Saudi Airlines (SA). Urusan check in, bagasi etc semuanya Alhamdulillah lancar. Owh lupa nak bagitau, kami pergi dengan Tabung Haji Travel & Services (TH). Under TH ni ada beberapa pakej, harga mahal ke murah bergantung kepada lokasi hotel dengan jarak ke masjid dan sama ada bilik 2/3/4 orang sebilik. Flight kami direct ke kota Madinah, tak ada transit. Beza dengan umrah kali pertama, kami menaiki Malaysia Airlines (MAS) dan turun di Jeddah dan masuk kota Makkah dahulu. Antara MAS dan SA, dari segi spacing SA lebih luas, tapi MAS makanan better kot (atau lebih kena dengan tekak) and kalau naik MAS ada skrin TV yang ada movies, alunan ayat Al-Quiran, panduan ibadah haji & umrah etc. 

Kami dapat tempat duduk depan sekali, bawak baby kan. Hanya dipisahkan oleh langsir dengan first class. Adalah termasuk ke kawasan tu sebab Arianna aktif sangat tour dalam flight heheheh. Owh untuk yang tanya, macam mana Arianna dalam flight? So far ok je. Cuma time dia nak tido tu dia adalah meragam sikit, sebab tak dapat nak baring selesa macam kat rumah kot. Selain dari itu, cuma penat melayan dia berjalan-jalan ke sana sini hehehe. Ok tips untuk bagi anak tak boring dalam flight:

  1. Bawak mainan and alat2 untuk aktiviti yang melekakan, Eg colouring books
  2. Download siap2 movies or rhymes yang dia suka dengar, so boleh distract
  3. Bawak makanan yang dia suka. Biscuits etc
  4. Time flight nak berlepas and landing untuk yang breastfeed bolehlah menyusukan anak untuk kurangkan tekanan yang dirasai baby dengan perubahan altitude (btui ka?). Ala macam kalau kita naik lif ke tingkat yang tinggi pastu rasa telinga berdengung tu kan?

Sampai di Terminal Haji Madinah dalam pukul 10.30 malam, setelkan amek bagasi, lepaskan imigresen Arab Saudi etc, dalam sejam lebih jugalah. Perbezaan masa Malaysia dan Arab Saudi is 5 jam ke belakang. Kiranya 10 malam kat Arab Saudi, Malaysia dan 3 pagi. Arianna masa ni ok lagi even though dia macam mengantuk & nampak letih sikit. Tukar diapers, bagi susu, dia okla. Kemudian naik bas ke hotel kami. Kami menginap di Movenpick Anwar Al Madinah. Memang dulu pun duduk di hotel ni juga so kira macam expertla sikit cewahhh. Airport ke hotel dalam 10 minutes je. Legaaaa ;). Sampai-sampai terus dapat makanan and check in bilik.

Esoknya, selepas Subuh bermula Ziarah Dalam Masjid Nabawi. Kami dibawa ke Raudhah, Makam Rasulullah SAW, Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan Perkuburan Baqi'. Melalui pengalaman lalu, untuk kaum wanita masuk Raudhah dan kawasan Makam memang akan memakan masa yang lama, berjam-jam sebab perlu menunggu giliran. Manaala bagi kaum Adam, lebih mudah dan cepat. Mula-mula ingat nak bagi Arianna dengan suami supaya takderla dia keletihan menunggu lama tapi lepas tu fikir balik, nanti dia nak menyusu ke apa, so decide bawaklah dia. Dalam 2 jam pertama everything ok sebab dia keletihan & jet lag, jadi tertidur saja. Lepas tu, masa betul-betul di hadapan pagar nak masuk Raudhah tu tiba-tiba suasana macam kelam kabut sikit dan bunyi speaker petugas masjid minta kami beratur. Jadi dia terkejut dan apa lagi, melalak meragam. Memang kelam kabut and rasa nak menangis time tu. Pujuk dukung etc semua tak jalan. Mata saya dah bergenang dah, fikir ini ujian dan dugaan Allah dan sabarkan hati. Ingat dah tak dapat masuk dah tapi kuasa Allah, salah seorang petugas perasan dan bagi saya masuk melalui pintu belakang. Ketika itu, boleh dikatakan hampir tiada orang di kawasan Raudhah dan amat lapang. Jadi petugas (bangsa Indonesia) tolong dukungkan Arianna dan kemudian diletakkan di sebelah saya. Jadi saya dapat bersolat dan berdoa sepuas-puas hati selama yang saya mahu. Terlalu indah, terlalu bersyukur. :) Raudhah ni salah satu tempat yang paling mustajab doa dalam Masjid Nabawi. kemudian selesai semuanya, saya ke makam Rasulullah dan para sahabat dan pulang ke hotel.


Makam Rasulullah dan para sahabat


Salah satu pintu Masjid Nabawi

Kawan Arab Arianna

Famous payung kat Masjid Nabawi heheh :)


Keesokannya kami dibawa ke Ziarah Luar pula, antaranya ke Masjid Quba', Bukit Uhud dan makam para syuhada, Masjid Qiblatain, Masjid Tujuh, Medan Peperangan Khandaq (dah tiada sebab pembangunan) dan Pasar Kurma. Untuk kelebihan-kelebihan dan sejarah setiap tempat ni sila Google lah ye hehe sebab nanti panjang sangat entry ni jadinya. 



Bukit Uhud

Masjid Quba'


Pasar Kurma
Hari Sabtu, 8 Februari 2014 (hari jadi ayah saya hehe) kami bertolak menuju ke kota Mekah. Seriously rasa tak sabar yang teramat-amat sangat. Kami singgar di Masjid Bir Ali untuk miqat umrah dan berihram semua. Kami bertolak selepas Zohor dan sampai Mekah dalam pukul 10 malam. Untungnya pengalaman umrah kali ni dapat solat Jumaat di Madinah dan di Makkah juga. Cuaca pula sangat sejuk hehe especially di Madinah. Sekali angin tiup fuyhhh, sampai ke tulang mengeletar hehehhe.

Owh ye, saya dan suami tak ada bergilir jaga Arianna untuk pergi masjid bersolat sebab memang saya bawa Arianna setiap kali ke masjid, kecuali kalau time dia tidur la. Kalau tidur barulah bergilir. Untuk sehari pertama memang Arianna mengamuk masa saya solat ha ha ha, sampai semua orang tengokla. Balik je penuh beg dengan coklat dan biskut sebab ramai makcik2 Arab and Turki bagi untuk pujuk Arianna. Tapi boleh handle. Yerla, fahamla kan, dia masih jet lag dan pulak tu tak biasa ramai orang. Untungnya Arianna ni memang jenis melekap je dengan saya, so takderlah risau dia merayap ke apa time solat. Memang bersyukur sangat la. Tapi meragam tu hari pertama sajalah, kemudian bila dia dah adjust time tidur and dah biasa dia ok jela duduk sebelah time solat. Tips? Tipsnya bawa makanan, mainan juga heheeh. Tapi ada hikmah juga, sebab Arianna semua orang mengenali kami dan mesra dengan kami. Yerla, boleh kami kebanyakan yang datang pangkat opah and atokla pada Arianna kan? Memang tak ada orang bawak baby pun. Kami je ha ha ha. Jadi memang jadi tumpuan. Arianna dipeluk dicium bagai la.

Ok, cerita di Mekah nanti sambung next entry ye? Boleh kan?

General tips untuk bawa anak:

Orang selalu kata susah la bawa anak, tak boleh fokus ibadah, takut itula, takut inila. Saya punya pendapat adalah, sebenarnya it really depends pada individu. Macam saya dan suami memang kami nekad nak bawak Arianna. Memanglah tak mudah, siapa pula kata senang lenang. Banyak yang perlu difikirkan demi keselesaan anak kan? Plus kita bukan pergi hoyeah hoyeah tapi nak buat ibadah. So, one of the tips adalah doa banyak-banyak dari Malaysia supaya semuanya dipermudahkan dan ingat jika ada apa-apa kena sabar banyak-banyak dan fikir itu adalah salah satu ujian Allah. Kat sana kena jaga hati, perilaku, perbuatan dan tutur kata. Jadi cepat2 istighfar and doa. Saya bersyukur sebab dapat suami yang penyabar dari saya he he he, bila saya macam dah rasa macam semacam tu, nasiblah ada dia. Pengalaman orang lain-lain, anak pun pe'el lain2, tak sama. So tak boleh nak samakan, saya cuma cerita pengalaman saya. Kalau rasa ada yang sesuai dijadikan panduan, ameklah. Mana yang rasa tak sesuai, abaikanlah. Be positif sentiasa ;)

Di sana masyarakat semuanya pramah dan sayangkan budak, jadi janganlah risau. Kita akan sentiasa dibantu dan dipermudahkan dengan kuasa Allah jua. Lagi satu, bagilah baby/anak minum air zam-zam sebanyak dan sekerap yang boleh. InsyaAllah ;)

Antara barang yang perlu dibawa kalau bawak anak/baby:


  1. Makanan (especially kalau your child picky eater) termasuk makanan untuk snack macam biscuits etc
  2. Susu (sana tak tentu ada brand yang anak kita minum. Plus tataula sama ke tak rasa dia etc)
  3. Diapers (ini kena bawa banyakkkkkkkk!!!!! Lagi kitorang g time sejuk, Arianna kerap buang  ir)
  4. Ubat-ubatan + termometer (sila bawak, penting penting penting)
  5. Toiletries ( sana mahal kot ha ha ha) + lotion etc (elakkan kulit kering dan gatal)
  6. baju (bawak lebih sebab takut tak sempat hantar laundry or basuh) 
  7. Toys, games etc
Ok, setakat ni itu dulu perkongsian, nanti saya add on tips kat next entry if ada :) hahah

Daaa~~~

Monday, February 24, 2014

Fun @ Reka Zone, IOI Mall, Puchong

Assalamualaikum and hye all,

Actually aktiviti ni bukanlah dirancang pun. Sebab earlier, plan asal cuma nak makan steamboat di Seoul Garden (teringin sangat rasa. Maklumlah 2 minggu umrah makan lauk pak Arab je heheh). Kemudian jalan-jalan cuci mata and habiskan duit -_-. Lepas tu husband kata nak pergi gunting rambut kat satu salun kat situ and I said ok je. Tapi on the way nak ke salun tu, lalu kat satu play area for kids. Kalau ingat, last time we went to Kidz Paradise kat Mines.  Biasalah dah jadi parents, nampak tempat-tempat camni mesti excited. Sementara my husband pergi cut his hair, better I layan Arianna main kat sini. Lagipun good for her development, boleh add on many skills kan ;)

Sebelum apa-apa, kita isi tank dulu kat Seoul Garden ok hi hi hi. Kang tak pepasal mak jadi monster sebab kelaparan.



Excited, excited. Kalau perasan baju dah tukar sebab terlalu menikmati makanan sampai habis semua baju ha ha ha 

Play area dia taklah sebesar kat Mines tu but I think it is sufficient enough. Plus tak ramai sangat orang and the price quite okla, only RM9.00 je for less than 2 years old kids. Slides banyak bahagian, so tak payah nak berebut. Sini ramai orang, sana ada lagi ha ha ha. Remember, stokin jangan lupa bawak or else kena bayar RM2.50 for stokin plak.

Among the activities included are:


  • slides, playhouse, reading area (ada buku sekali)
  • foam ball area (ini besar) siap dengan ball fountain and canons. Kat sinilah Arianna paling excited sebab nampak bola melambung and being shot out from the canon and fountain
  • climbing wall - ini untuk kanak2 yang 4 years above
  • Bounce castle
  • Tunnels, ladders and more slides
  • party area









Dari segi cleanliness and hygiene of the play area, I can say I am satisfied. Toilet ada disediakan tapi tak masuk plak so cannot comment on that. Cumanya takder breastfeeding room or diaper change place. A bit low point on that. Nasiblah Arianna ni dah 1++ year but for babies I think these two facilities are essential. Staff pulak I think kurang compraed to Kidz Paradise dekat Mines tu. So I advise parents please keep an eye and supervise your children all the time. Memang tempat dia nampak safe etc tapi we wouldn't know kan? All of all, I recommend these places but don't put your hope too high la. Yerla kalau nak compare yang dekat The Curve or Midvalley/The Gardens tu memang lainla kan. Be reasonable. To me, faktor location, dekat. Faktor harga, reasonable and ok dengan facilities yang ada. Tepuk dada tanyalah selera masing-masing kan ;)


Yang ini rates and charges kalau nak masuk:





Videos si kenit Arianna enjoy playing ;)

video


video


Kalau nak details info boleh contact through these medium ye:


REKA ZONE INDOOR PLAYLAND
F22B - F22F, First Floor,
Carnival Court @ I0I Mall,
47100 Puchong, Selangor, Malaysia

Telephone: +603 - 80751462
 FB: https://www.facebook.com/rekazone


Website: http://rekazone.com/

OPENING HOURS:
Monday - Friday   10.30 a.m - 9 p.m
Saturday - Sunday   10.30 a.m - 10 p.m



Daaa~~~

Friday, February 21, 2014

Big Bad Wolf Kembali Lagi. Yeeaaahuuu!!!!

Assalamualaikum and hye all,

I must admit that apart from my dearest daughter and family, my weakest spot is books as i love reading so much. And of course when I heard about the Big Bad Wolf event that is happening nowww, nowww ( Today is the last day kot? or tomorrow? I am not sure), I feel like want to fly and be there as fast as possible. Tapi yerla, hari kerja memang susahla kan. So, today kami satu office yang geng-geng makan ni berpakat untuk pergi sana and shopping buku. My target mesti less than RM100 je nak spend, if dapat less lagi bagus, maklumla duit dah habis travel last weeks hehehe. Plus, yang Big Bad Wolf before pun (last 1-2 month), I dah spent a lott, like really really a lot. 

My catch ;)


Disebabkan masa yang agak suntuk, yerla, lunch break saja kan, makanya agak tak dapat nak memilih and berpoya-poya sangatla. And this time around buku pun tak sebanyak yang sebelum ni, hence the exhibition area is smaller. Nasib jugakla, so sempatlah nak round semua area in a glance, tapi nak kira belek and cari betul-betul tu takderla sempat sangat. Dalam pada tak sempat tu pun, ha amek kau, seperti gambar di atas adalah bukti pembelian ha ha ha. Macam biasa, buku untuk si kenit Arianna mestilah ada, kali ni tak sebanyak haritu. Ada jugak buku kisah riwayat Nabi Muhammad SAW junjungan besar kita, ada 24 buku semuanya yang menceritakan dari saat kelahiran Rasulullah sehingga wafatnya dan pelantikan Khulafa' Ar-Rasyidin. Satu RM1.00 je, so 24 buku baru RM24. Memang ramai la yang beli sebab memang menarik. And for me, ada buku novel, ada buku cooking and parenting juga.


And for my dearest hubby tidaklah dilupakan, ada magnet badge Arsenal untuk dia he he he. Menarik la semua magnetic badge dia, ada sueprheroes, iconic brand and macam-macam lagi. 3 for RM15, 1 for RM6 saja. Boleh tampal kat fridge and opis kih kih kih. So total damage tak sampai RM1000 pun, RM72 saja for all. Best gila.... I am one happy lady ha ha ha 

Muka happy semuaaa hihihihih


Daaa~~~



Tuesday, February 18, 2014

The Poplook Francine Blouse to let go ( Brand New)

I have 3 of Francine Blouse from The Poplook to ket go. All of them are brand new with tag and never been worn.

Size S

Harga beli RM54.
Harga let go RM45 including postage.

Colour yang available
1. Navy blue - kiri sekali gamba atas
2. Cobalt blue - no 2 dari kiri gamba bawah
3. Orange - no 2 dari kanan gamba bawah

Yang gamba individu tu close up warna navy blue and orange.

Berminat boleh email to nurdaliladiana@gmail.com

Tq

Tuesday, January 21, 2014

Makan-makan : Steamboat & Grilled kat Bibiwok Nyonya & Thai Cuisine





Assalamualaikum and hye all,

Kedai ni ada 2 tingkat tau. Sebelah bawah makan ala carte for Nyonya & Thai Cuisine. Yang sebelah atas yang steamboat & grilled. 

For those yang kenal my hubby & I personally or baca blog ni kalau pasal makan, then you surely know that both of us are very fond of steamboat & grilled food. Jalan Bellamy yang panas membahang ke, Umbai kat Melaka yang sejam lebih perjalanan, Seoul Garden, Red Wok, eh semualah, memang semua favourite kitorang. La ni baru discover satu lagi tempat, introduced by our friend recently. Actually masa tu cari tempat nak belanja one of our friend yang dah nak pindah balik ke Ipoh. So, ada sorang ni suggest tempat ni. 


Dia punya tempat very cozy and spacious. Kira selesa la sebab ada ruang, ada one time kitorang pergi, yang satu group kt meja selang dua dari kitorang siap baring meniarap bagai hahaha. Dia ala-ala Japanese style tapi bawah meja tu ada ruang untuk masuk kaki. so tak payahla bersila je, macam duduk jugaklah kiranya. Dia akan bagi pilihan sama ada nak chicken broth or tom yam soup. We chose tom yam soup la of course. Kemudian dia akan bagi menu, so korang pilih apa nak and tulis atas kertas. Nanti dia akan datang untuk bawakkan bahan-bahan tu. Bila dah habis, repeat the process, tulis atas kertas and bagi lagi kat waiter tu. Nanti dia datang bawakkan. Jangan risau, ianya adalah buffet so silalah EAT ALL YOU CAN. Sesuai sesangatlah dengan kitorang kan. Memang boleh bankrupt tokey tu ha ha ha.

Abaikan budak montel yang gembira berlari-larian di situ tu ha ha ha 

Tidbits and sambal tu ya Allah, sumpah sedap gila. yang sebelah kiri tu macam Thai Chili and kanan tu macam sauce pedas. Tapi memang pedas & kebabom la. suka gila

Macam-macam ada. Pilihla yang berkenan di hati
 Dia boleh either steamboat or grilled. Yang bestnya dia akan bagi daun pisang yang dah sapu butter untuk dijadikan alas untuk grilled makanan tu. So, takderlah rentung kan. Plus dia jadi lebih sedap. Memang yummyyyy.


Ni pilihan suami. Dia memang sukalah daging, turkey ham and sayur bagai heheh. Masa ni yang saya order pinggannya tak sampai lagi. Kalau saya haruslah semua seafood kan, udang, ketam etc heheheh

Okieh, kalau ada yang nak cuba saya sangat recommend. Harga pun berbaloi sangatlah cuma RM28 (tak masuk service charge etc). Air kira lain tau tapi kalau nak jimat sangat order plain water sudah ha ha ha. Tapi tryla air lime soda dia, perghhh sodapp. Kat bawah ni information on the restaurant tau. Kalau nak reserve dulu before datang ke apa ke, just call number yang ada tu. Owh ye, yang kitorang try tu Puchong punya branch. Yang Shah Alam tak pernah pergi lagi.



Bawah ni gambar selingan Arianna sebelum sampai restaurant tu. Masa ni baju ok lagi tak comot ha ha ha. Sekali lepas makan, tukar baju baru terus ha ha ha 





Daaa~~~

Saturday, January 18, 2014

Baju preloved lagi

Assalamualaikum and hye all,

Well, I am constantly letting go most of my beloved shawl/scarf and clothes simply because I am a woman of keep on buying and buying and buying. Sebab tu banyak baju/tudung pakai sekali dua je. Hu hu hu dari banyak membukit dalam almari, I think it is better be with someone yang memang akan gunakan ia. So, yang ni ada sikit lagi , kalau berminat just email to 

nurdaliladiana@gmail.com




Code: Orange Knee Length Dress

Harga Let Go : RM15
Size : S-M

Code: Black top

Harga Let Go : RM15
Material: Polyester lycra (xjarang). Cantik jatuh
Size : S-M

 Code: Pink top

Harga Let Go : RM15
Material: Chiffon
Size : S



Code: Tribal sleeveless maxi dress

Harga Let Go : RM20
Size : S-M


Code: Lace fuschia top from The Poplook

Harga Let Go : RM20
Material: Chiffon Polyester + Lace (tak jarang)
Size : S - M



Code: Chain Grey Top

Harga Let Go : RM15
Material: Lycra
Size : S -M



Code: Pink checkers top

Harga Let Go : RM10
Material: Cotton
Size : S - M


Code: Black Gold bird chiffon blouse

Harga Let Go : RM15
Material: Chiffon
Size : S




Code: Skinny Jeans Kitschen (Orange). I have in green juga if ada yang nak.

Harga Let Go : RM25
Condition: 8/10
Material: Denim
Size : M (fit those wear 28 or 29)

My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...