Total Pageviews

My Anniversary :)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary Tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My princess :)

Tuesday, December 9, 2014

Shawl anggun zara & qaira hijab dan skirt poplook - preloved

Assalamualaikum,

Saya nak let go shawl from Anggun Zara & Qaira Hijab. Condition memang elok sebab saya hand wash semua shawl saya. Each RM25 tak termasuk postage. 

Skirt poplook tu plak ada black lace kat tepi saiz M. Tak pernah pakai. Harga beli RM79 kalau tak silap, nak let go RM65 je.


Anything boleh email to nurdaliladiana@gmail.com ye. Thanks


AZ 01

QAIRA 02

QAIRA 03

Anggun Zara 04


Skirt Poplook 05


Thanks :)




Thursday, July 17, 2014

Pengalaman Mengerjakan Umrah + Tips Jika Bawa Anak (Baby) Part 2 - Makkah Al-Mukarramah

Assalamualaikum and hye all,
Pintu Masuk No 1 

Baiklah, nak sambung pengalaman di kota Makkah pula. Mesti ramai nak tau macam mana kami melaksanakan ibadah umrah dengan anak kan? Especially time tawaf dan saie. Saya akan share sikit pengalaman kami la ye :) Kami bertolak dalam pukul 3.30 petang dari Madinah kemudian singgah miqat umrah di Masjid Bir 'Ali. Sampai di kota Makkah dalam pukul 10 macam tu. Perjalanan actually dalam 4-5 jam, tapi ada singgah berhenti makan dan solat etc and traffic agak sesak memandangkan hari Jumaat kebanyakan warga Arab Saudi datang ke Tanah Haram untuk menunaikan ibadah umrah.

Tips: Kalau datang dengan jumlah family yang agak ramai & ada anak kecil, boleh minta Tabung Haji atau travel agent untuk uruskan kenderaan lain eg 4 wheel drive GMC supaya lebih selesa. Harga pun affordable. Time saya tu dalam SR200 untuk satu kereta dari Madinah ke Makkah. Tapi bergantung kepada negotiation skill and please please kena ada orang yang boleh cakap bahasa Arab & tahu selok belok di sana ye. 

Indah kan? Terlalu cantik

Sesampainya di kota suci Makkah, kami sekeluarga berasa terlalu bersyukur dan gembira. Untuk saya, ini adalah kali kedua, manakala for my husband, this is his first time and he was in tears. Makkah, terlalu indah, terlalu suci, tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata. Rindu, memang rindu teramat dengan tanah suci ni.  Di Makkah, kami menginap di hotel Hajar Movenpick, senang cerita di Clock Tower yang glamer tu ;). Sebelah Hilton Hotel saja. Selesai check in, kami pun bergerak ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah. Memandangkan ini kali kedua so boleh dikatakan saya ada sedikit kelebihan dari suami tapi tak semestinya ilmu saya lebih banyak pula kan ;) Cuma lebih dari pengalaman sebenar menunaikan umrah saja. Kebetulan cuaca sejuk kerana sudah hampir tengah malam jadi semasa melakukan 7 pusingan tawaf, Arianna sedang tidur. Kami bergilir-gilir mendukung memandangkan suasana pun tidak begitu sesak. 

Di sinilah hotel kami ;)
Selesai tawaf, kami bergerak ke tempat untuk menunaikan sai'e pula. Ketika ini, Arianna dah terjaga. Masih bergilir-gilir mendukung dan ada ketika Arianna berlari-lari join kanak-kanak Arab. Kami selesai menunaikan umrah dalam pukul 2++ pagi.

Tips: Untuk tawaf dan sai'e, sekiranya khuatir lenguh dan penat untuk mendukung anak sepanjang  melaksanakan ibadah, ada wheelchair free, iyer diulangi PERCUMA aka FREE disediakan oleh pihak berkuasa Masjidil Haram. Tempatnya adalah di sebalik slides untuk mengerjakan tawaf di tingkat atas, ada satu pejabat kecik di bawah tangga di mana boleh amek wheelchair for free. Just tinggalkan pas Tabung Haji/travel agent dan boleh collect balik tag tu masa pemulangan wheelchair. Tapi if guna wheelchair, perlu tawaf di tingkat atas yang dikhaskan ye. Tak boleh di bawah. Untuk saie doesn't matter sebab memang disediakan laluan untuk wheelchair di setiap tingkat.


Tips lagi: untuk saie, alternatively, ada macam motor beroda untuk disewa. Boleh naik 3 orang and boleh tambah lagi roda & tempat duduk sampai 5 orang boleh naik. Kami ada try yang ini juga. Yang ini lebih selesa lah sebab hanya perlu pandu je motor tu. Tapi hanya boleh buat sai'e di tingkat atas sekali je if nak gunakan perkhidmatan yang ini. Harga maaf sangat tak ingat tapi rasanya dalam SR50 kalau tak silap. Tempat sewa ada satu pejabat di tangga tempat turun dari tawaf di tingkat atas. Kalau tak jumpa boleh tanya je pekerja dalam Masjidil Haram, believe me, they understand Malay very very much and most of the workers are fron Indonesia. Memang insyaAllah tak ada masalah untuk berkomunikasi.


Allahuakbar, Allahuakbar. Rindunya, nak pergi sana lagi




Ini gambar baru selesai umrah pertama ;) Cikenit so behave. Cik abang napa pejam mata tu. Ngantuk ke apa wakakak sorry tau tak lawak hehehe

Owh lupa nak bagitau, if terasa penat or else, air Zam Zam memang ada disediakan di tepi-tepi dan sepanjang perjalanan sai;e. Arianna memang kitorang bagi minum je :). Suhu dalam gambar tulis 23 kan? Tapi sebenarnya sejukkk ya amat. 

Paling indah, ada sekali waktu kami tawaf, hujan turun mencurah. Seronoknya dapat merada hujan di kota suci Makkah. Semua orang happy je teruskan tawaf. Anak-anak Arab kemain berlari-lari. Ngeri tengok diaorang jatuh atas lantai tu tapi parents diaorang ok je. I guess dah memang culture dia. Kita ni je yang takut hahahahah

 Keesokannya kami ada ziarah ke Jabal Thur, Jabal Nur, Padang Arafah, Jabal Rahmah, Muzdalifah, Mina & kemudian miqat di Masjid Ja'ranah. In case masih rasa penat and tak nak buat umrah kali ni, jangan risau. Sebab anytime boleh sewa taxi and pergi buat miqat di Masjid Tan'aim. Dekat je dalam 7km dari Tanah Haram. Tambang dalam SR40 satu taxi 4 orang tu. 

Jabal Thur

Jabal Rahmah. Sesiapa nak doa mintak dipertemukan jodoh, di sinilah tempatnya ;)



Disebabkan kami pergi ke Makkah & Madinah di awal tahun jadi cuaca masih sejuk. Selalunya setelah menunaikan solat di Masjidil Haram, saya dan suami akan bawa Arianna untuk berlari-lari di perkarangan masjidil Haram dan juga main & bagi makan burung merpati di sebelah Safa Tower. She enjoyed that very much.

Tips: Untuk pengetahuan semua, kota Makkah sekarang dah tiada gerai-gerai kecil tepi jalan sepanjang perjalanan ke Masjid yang jual baju, souvenier, sejadah etc semua. Sekarang semuanya dah dalam shopping mall and harga of course dah mahal sikit compared to first time saya datang. Agak kuciwa juga sebabnya masa nak shopping di Madinah saya bertahu suami, relax dulu bang, kat Mekah lagi best and murah. Tapi rupanya dah tak ada semua kedai tu. Dah dirobohkan untuk pembangunan hotel and mall-mall baru hihihi. Alternatively, boleh pergi Safa Tower and di tingkat bawah sekali Zam-Zam Tower. Sebelah-menyebelah je tu. Harga masih affordable di situ. Tapi aiskrim tersedap di dunia kat Hilton masih kekal SR7 hahah setaip kali abes solat mesti singgah beli. Sedap sangat. Lagi satu yang sedap kat Anwar Al Madinah Movenpick hotel, pun sedap. SR7 juga he he he. Untuk mak-mak yang suka Mothercare, Mothercare kat sana agak murah dalam RM10-20 la and design dia lawa sikit yang tak ada kat sini. Kedai dia dahla kat bawah hotel kitorang, turun lif nak pergi masjid, terbukak je pintu lif nampak itu dulu wakakak. Godaan betul tau hi hi hi. 

Untuk kurma dan lain-lain seumpamanya, boleh beli di Pasar Kurma. Memang akan ada dalam tentatif ziarah untuk ke sana. Bolehla borong sepuas hati.
Saja posing-posing

Kanak-kanak riang berlari di perkarangan Masjidil Haram.


Ni dari tingkat atas tempat tawaf untuk wheelchair.




Happy betul cikenit ni kat sana
Kebetulan ada one of my FB friend sekarang dah menetap di Mekah. Memang dari awal haritu dah janji nak jumpa Emma. Dah siap-siap bagitau dia tarikh and duduk kat mana semua. Masa tukar no line Saudi Arabia pun dah whatsapp and mesej dia siap-siap. Alhamdulillah dapat jugak jumpa. Kebetulan dia tengah pregnant and teringin Milo and some other items yang khas dari Malaysia wakakak. Permintaan ibu mengandung kita kenalah tunaikan ye tak hi hi hi.
Pakai jubah sikittt hehehe


Jumpa juga akhirnya. Muna sangat comell. Tak lama jadi kakak ye sayang ;)


The next day, kami ziarah ke Ladang Unta & Masjid Hudaibiyah. Ramai yang beli susu unta tapi saya tak berapa lalu plak sebab nampak orang yang jaga tu dengan jayanya selamba  perah depan-depan mata kitorang dan terus cedok masuk botol ha ha ha. Tak berapa lalu tekak nak menelan hahaha





Setelah berada hampir 8 hari di Makkah dan 4 hari di Madinah, dah sampai masa nak balik uwaaaaaa, tak nak balik, tak nak balik. Sementara menunggu waktu untuk melaksanakan tawaf Wada' kami amek kesempatan untuk bergambar di sekeliling Masjidil Haram. Alahai sayunya sedihnya rasa.  




Romantik sikittt!! Wakakaka




Construction sedang berjalan di sana sini.



Sekian sedikit perkongsian daripada saya. Apa-apa boleh tinggalkan komen . InsyaAllah saya akan cuba bantu. Bukan niat saya untuk riak or apa-. Sekadar berkongsi pengalaman and tips. Yang baik itu daripada Allah dan yang khilaf sebagai manusia itu datangnya dari saya. Harap dapat dijadikan panduan untuk sesiapa yang memerlukan. ;)

Nota kaki: Untuk yang masih ragu sama ada bawa anak kecil akan memberi sedikit kesukaran atau masalah. yakinlah bahawa Allah akan sentiasa membantu dan memudahkan niat baik hamba-Nya. Yang penting perlu niat dan tanamkan tekad + azam yang niat ke sana untuk melaksanakan ibadah. Doa banyak-banyak supaya dieprmudahkan. Cabaran tu of course lah ada. Tapi kena sabar banyak-banyak. Saya dan suami pun bukanlah perfect mana tapi kami dapat a lot of helps from ahli rombongan tabung Haji yang lain serta petugas Tabung Haji. Plus bila ada anak. selalunya dapat layanan special. 

Contohnya waktu kami pergi tu memang tak ada orang lain yang bawa anak kecil, cuma kami sahaja dalam flight and bus tu yang ada baby. Memang dapat layanan first class dan dikenali. Ramai atok-atok, nenek-nenek, pakcik, makcik, kakak, abang yang rajin menegur and melayan Arianna. Especially time nak makan and bersiap semua. Syukur sangat-sangat. Orang-orang kat Mekah especially makcik-makcik Turki plak memang rajin sangat-sangat melayan Arianna. Balik dari masjid je mesti penuh beg dengan coklat, kurma, cookies, air minuman etc yang dairoang bagi kat Arianna. Memang happy lah.

Ada satu kejadian di mana kasut Arianna terjatuh semasa kami buat tawaf. Ingatkan dah tak jumpa dah. Rupanya ada sorang pakcik from Turki ni yang tolong amekkan dan sanggup cari kitorang kat satu Masjidil Haram tu. Dia kata I remember this cute little girl. Plus if ada pintu-pintu or jalan masjid yang tutup sebab sesak ke apa ke, selalunya guard akan bagi special access untuk yang bawak baby supaya boleh masuk ke dalam dulu. 

Alhamdulillah juga even bawa baby, saya dapat bersolat di Makam Ibrahim, Hijr Ismail, mencium & menyentuh Kaabah dan berdoa di tempat-tempat mustajab. Ada masanya saya bergilir memegang Arianna dengan suami. Kalau selepas Isyak sehingga ke tengah malam selalunya orang kurang sikit, jadi time ni kami dukung Arianna bawa dia menyentuh Kaabah. Kiranya kena pandai-pandai tengok timing jugalah ;)

Senang cerita, semuanya adalah di atas kehendak Allah jua. Kesenangan, dugaan etc. Tapi kita sebagai hamba Allah perlu berdoa dan memohon supaya segalanya dipermudahkan. InsyaAllah. Kalau tanya saya, saya memang akan bawa anak if dapat pergi lagi next time. Semoga dijemput lagi untuk menjadi tetamu-Nya. Amin 

Wednesday, July 16, 2014

New & preloved Shawl to let go

Assalamualaikum and hye all,

Saya ada beberapa few pieces of shawl nak let go from known brand like Radiusite, Anggun Zara, Purdy Petals, Al Humaira Contemporary & Shawlsbyvsnow. Ada yang baru never worn and ada certain yang dah pakai tapi not more than 5 times. 

If ada yang berkenan boleh email to nurdaliladiana@gmail.com


*Gambar semua from the official website of each brand


BRAND NEW , NEVER WORN

3 helai ni semua baru dan tak pernah pakai


Halfmoon Mawar from Radiusite
Material Heavy Chiffon with sequin
Color as picture above
Harga Asal: RM79 tak termasuk postage
Harga let go: RM70 sekali postage
UPDATE: SOLD


Halfmoon Mawar from Radiusite
Material Heavy Chiffon with sequin
Color as picture above
Harga Asal: RM79 tak termasuk postage
Harga let go: RM70 sekali postage

Premium Kate from Anggun Zara
Material Chiffon
Color as picture above - Salmon Pink
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM30 sekali postag
UPDATE: SOLD


PRELOVED 


Shawl ni actually from Purdy Petals (FB) tapi pinjam gambar from Anggun Zara sebab sama corak dia. 
Material Chiffon
Color as picture above 
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM20 sekali postage
Wear less than 5 times
UPDATE:SOLD


 Kate from Anggun Zara
Material Chiffon
Color as picture above - Baby Pink
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM25 sekali postage
Pakai sekali saja

 Kate from Anggun Zara
Material Chiffon
Color as picture above - Green Turqoise
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM25 sekali postage
Wear less than 5 times
UPDATE: SOLD

 Kate from Anggun Zara
Material Chiffon
Color as picture above - Pink Purplish
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM25 sekali postage
Wear less than 5 times
UPDATE: SOLD

 Lanaa from Alhumaira Contemporary
Material Chiffon
Color as picture above - Black paisley
Harga Asal: RM43 tak termasuk postage
Harga let go: RM30 sekali postage
Wear less than 5 times

 Lanaa from Alhumaira Contemporary
Material Cotton
Color as picture above - Green
Harga Asal: RM43 tak termasuk postage
Harga let go: RM25 sekali postage
Pakai sekali saja


VS Essebtial Scarf from Shawlbyvsnow
Material Chiffon
Color as picture above - Mikado Yellow
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM30 sekali postage
Wear less than 5 times

Kate from Anggun Zara
Material Chiffon
Color as picture above - Green Granny Smith
Harga Asal: RM39 tak termasuk postage
Harga let go: RM30 sekali postage
Pakai sekali saja


Okie, so far yang ni la nak let go. If interested boleh emel nurdaliladiana@gmail.com

Thanks

My Latest Entry :)

Follow by Email

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...